Home ACTIVITIES Претприемачка програма за финансии

Претприемачка програма за финансии

 

Право да учествуваат во оваа програма имаат претприемачите и менаџерите кои учествувале во Програмата за Претприемачи или во Претприемничката Програма за Маркетинг.

Претприемничка Програма за Финансии е интензивна, практична и пред сé превентивна програма, со основна цел за подобра примена на финансиите, подобро финансиско работење на компанијата и зголемување на нејзината вредност.

Програмата се реализира од страна на консултанти/бизнисмени/експерти од Р.Македонија по пат на размена на бизнис искуства со и помеѓу учесниците.

На учесниците во програмата и понатаму ќе им бидат достапни услугите од Компонентата II (Услуги за бизнис поддршка) и Компонентата III (Приватен капитал, Квази капитал и Бизнис ангели).

I. ДИЈАГНОЗА НА КОМПАНИЈАТА

Финансиска дијагноза на компаниите на учесниците во програмата со цел тие да добијат информации и знаење од областа на финансиите, соодветно на нивните реални потреби

 

II. ОБУКИ, РАБОТИЛНИЦИ И РАЗМЕНА НА НАЈДОБРИ ПРАКСИ

Обуки: Осум (8) теми низ четири (4) пет-часовни попладневни обуки. Обуките ќе се организираат еднаш неделно, од 13 до 18 часот. Обуките се практични, се засноваат на предавање од страна на консултант, размена на искуства, знаења и идеи помеѓу учесниците и гостите говорници низ отворени дискусии. 

 • Финансии и Финансиски менаџмент
 • Финансиска Анализа I
 • Финансиска Анализа II
 • Извештај за готовинските текови
 • Краткорочно финансиско планирање
 • Управување со залихи
 • Управување со побарувања
 • Кредит менаџмент 

Работилници: Две (2) теми низ две (2) пет-часовни попладневни работилници. Работилниците се организираат еднаш неделно, од 13 до 18 часот. Учесниците ќе работат со консултантот на зададените теми.

 •  Изработка на краткорочен финансиски план
 •  Анализа на финансиските извештаи со употреба на динамичка анализа и ДУПОНТ анализа
III. ИНДИВИДУАЛНИ СОВЕТИ ОД КОНСУЛТАНТОТ

Учесниците ќе имаат можност за индивидуални состаноци со консултантот за консултации поврзани со финансиското работење на нивните компании.

IV. ЧЛЕНСТВО ВО ЦЕЕД ГЛОБАЛЕН БИЗНИС И ЕДУКАТИВЕН КЛУБ – микро клуб на претприемачи и менаџери - Пристап во мрежа над 200 успешни претприемачи и менаџери од Македонија со можност за воспоставување на корисни бизнис контакти и соработка.

 • Локални тематски нетворкинг настани со членовите на ЦЕЕД Клубот
 • Регионални нетворкинг настани вклучително и присуство на 8-та регионална конференција на ЦЕЕД
 • Можност за Клубски попусти за присуство на локални бизнис конференции
 • Настани организирани во соработка со Амбасадата на САД и AmCham
 • Можност да бидете промовирани и да нудите свои производи на бизнис порталот на ЦЕЕД www.bi.mk
 • Пристап до B2B solution http://ceedb2b.com, (Интернет алатка на ЦЕЕД за зголемување на бизнис соработката и продажбата помеѓу членовите на ЦЕЕД Клубот

 За Консултантот/Предавач:

Биљана Киселички има повеќе од 18 години работно искуство во областа на сметководството и финансиите. Нејзиното работно искуство опфаќа работа во сметководство во период од 1994 до 2001 година. Од 2001 до 2007 година е на позиција финансов директор во Фабриката за кабли Неготино, а од 2007 до 2009 година, работи како финасисов директор во „Фонко“ Скопје. Последниве години Биљана работи преку сопствена фирма која се занимава со финансиски консалтинг наменент пред се за мали, средни и големи компaнии. Предавач е на обуки за финансии, поддржани и организирани од страна на Норвешка Амабсада, а е водечки консултант и предавач во програмата за финансии „CEED Top Finance“ на ЦЕЕД Македонија, низ која досега поминале четири генерации претприемачи и менаџери. По професија е економист (маркетинг и надворешна трговија), и магистар по бизнис администрација (МБА) на Универзитетот Св.Кирил и Методиј – Скопје (Сметководство и ревизија).

applay
svedoshtva

News

Зголемете ги потенцијалите на вашиот бизнис, вклучете се во Проектот на УСАИД за микро и мали претпријатија!

Отворена е можноста за вклучување на претприемачите во Проектот на УСАИД за...

Вклучете се во Проектот на УСАИД за микро и мали претпријатија, зголемете ги потенцијалите на вашиот бизнис!

Отворена е можноста за вклучување на претприемачите во Проектот на УСАИД за микро...
 • viagra op doktersrecept impuissance sexuelle vendo cialis
 • sildenafil citrate best price viagra for women information cheapest tadalafil compra levitra genericos viagra receptfritt viagra lääke singulair senza ricetta lipitor pharmacie dutasteride prezzo
  comprar viagra barato comment obtenir du viagra en france viagra americain
   online viagra australia reviews is it legal to bring viagra into australia cheap viagra pills australia